Ci-MEG neemt deel aan de oefening EAGER LION 19 – JORDANIË

Op 18 augustus vertrok een detachement van de Civil-Military Engagement Group (Ci-MEG) naar Jordanië om deel te nemen aan de multinationale oefening EAGER LION 2019 (EL19). Ci-MEG neemt al voor de derde keer deel aan deze internationale Special Operations Forces (SOF) oefening.

De Jordan Armed Forces en het US Central Command organiseren deze oefening jaarlijks om de samenwerking met de partnerlanden te versterken en de paraatheid van de Joint Forces te trainen. De focus ligt op de regionale veiligheid in een onstabiele omgeving. Dit jaar nemen 18 Belgische militairen van de Ci-MEG deel aan de zijde van 8000 militairen uit 30 verschillende landen en dit in land, lucht en maritieme Special Operations. Tegelijkertijd een ware uitdaging en een grote trainingsopportuniteit dus.

De oefening speelt zich af in het kader van een multinationale coalitie strijdkracht die in het scenario tussen beiden zal komen op vraag van een Host Nation, in dit geval Blueland oftewel Jordanië. Het hoger commando (HICON) coördineert en stuurt deze enorme oefening aan. Onze specialisten Information Operations en Civil Military Cooperation (CIMIC) spelen een belangrijke rol om alles in goede banen te leiden en de nodige incidenten naar het trainingspubliek te sturen.

BEL Ci-MEG detachement in King Abdullah Special Operations Training Center (KASOTC) – Amman, Jordanië

Het Coalition Forces Head Quarters (CFHQ) heeft de leiding over de Combined/Joint Task Force (CJTF). Deze CJTF bestaat uit verschillende Special Operations Task Forces (SOTF) uit zowel land, lucht als marine. Onze planners van het CJTF zijn verantwoordelijk voor het Information Operations-, CIMIC- en PSYOPS-gedeelte van de planningscycli. Hiervoor baseren ze zich onder andere op de analyses die zijn aangemaakt door onze Target Audience Analyst.  

US en BEL Planners op Combined/Joint Task Force in Joint Training Center – Zarka, Jordanië

Via CJTF ontvangen de Tactische PSYOPS Teams (TPT) hun opdrachten en voeren deze in nauwe samenwerking met de JOR en US TPT uit. Schietstanden, operaties (Ops) in stedelijke omgeving, Loudspeaker Ops, aanval en veiligheidsopdrachten zijn slechts enkele van de TPT-opdrachten in de schoot van de special forces. Een niet te onderschatten taak in dit hete woestijnklimaat.

US en BEL Tactical PSYOPS Teams in KASOTC – Amman, Jordanië

Het Belgische Tactische CIMIC Team vormt de CIMIC-capaciteit in de maritieme SOTF. Zij voeren onder andere Vessel, Boarding, Search en Seizure opdrachten uit in nauwe samenwerking met de Special Forces met als doel het civiele en criminele netwerk op zee in kaart te brengen in coöperatie met Civil Affairs en Human Aid organisaties.

Onze PAO covert onze Belgische activiteiten met zijn professionele camera en de Real Life Support leidt alle logistieke items in goede banen.

Trainen in deze multinationale, SOF-omgeving biedt een enorme opportuniteit om elkaars tactieken en technieken, processen, stafwerk en specifiek materiaal te leren kennen. Vanaf dag één werd onze Belgische bijdrage aan EL19 als een volwaardige, gemotiveerde en professionele partner beschouwd. Cultureel gezien vormt het een uitdaging en tegelijkertijd een verrijking om samen te werken met onze collega’s uit onder andere de Verenigde Staten, Jordanië, Australië, Oostenrijk, Irak, Saudi-Arabië, Egypte, Oman, Cyprus, Brunei, Bahrein, Qatar, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Kenya, Koeweit, Libanon, Pakistan, Spanje en Noorwegen.

België heeft misschien niet het grootste aantal aanwezig militairen maar is wel vertegenwoordigd binnen alle echelons en dit zowel binnen land, lucht en maritiem. We drukken met andere woorden een stevige, Belgische stempel op deze grote, internationale oefening in het Midden-Oosten. Onze eenheid is weer beter voorbereid en klaar voor nieuwe opdrachten waar ook ter wereld.

The Ci-MEG Detachment, Cdt LIESENBORGHS Andy DetCO
“We are proud to represent our Belgian Flag”

Spread the news

Leave a Reply