SPIKE vuren te BERGEN-HOHNE: David tegen Goliath

Van 14 tot en met 18 oktober stond de kampperiode Bergen-Höhne op het programma voor de SPIKE-teams van de Motorized Brigade. De teams van het bataljon 12 ième de Ligne Prince Léopold – 13 ième de Ligne, Bataljon de Chasseurs Ardennais, 1/3 Bataillon de Lanciers, Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers en het competentiecentrum Land konden elk een missile afvuren.

Aangezien de regio Bergen-Belsen gekend is om zijn mistige dagen in het najaar, was het noodzakelijk om een volledige week te reserveren en te hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zouden zijn.

Op dinsdag om kwart voor acht in de ochtend stonden de SPIKE-teams klaar op de schietstand maar er lag nog steeds een dikke mist als een donsdeken over de vallei. “Nog even en we kunnen de sectorbegrenzers en de doelen zien” zei Frederik, master-gunner van de Motorized Brigade, zachtjes voor zich uit.

Intussen bewegen drie personen zich geluidloos voort in de dekking van een bosrand. De voorste draagt een radio in zijn rugzak, de middelste heeft een anti-tank missile van veertien kilo in een draagstel op zijn rug en de achterste heeft de schootspost zelf van dertien kilo bij. Deze post bestaat uit een observatie- en afvuursysteem op driepoot. Ze zijn op zoek naar de perfecte plek van waaruit ze een aanval van de rest van hun eenheid kunnen steunen. De vijandelijke gepantserde voertuigen bevinden zich op een drietal kilometer. Dit is geen probleem voor de SPIKE anti-tank missile. Deze supermoderne missile kan zowat iedere moderne tank doorboren en dit tot een afstand van vier kilometer. Daarenboven worden onze schutters speciaal getraind om de zwakste plek van een gepantserd voertuig te herkennen en te treffen. De SPIKE werd een viertal jaar geleden door Defensie in gebruik genomen. De schootspost van Israëlische makelij is een zogenaamd ‘derde generatie anti-tank wapen’, waarbij de koers van een missile niet enkel tijdens de vlucht nog aangepast kan worden, maar die ook in ‘fire and forget’ modus afgevuurd kan worden. Op die manier kunnen de soldaten terug in de dekking verdwijnen terwijl de missile nog onderweg is.

“De SPIKE is de beste in zijn genre”, vertelt master-gunner Kristof. “Het wapen biedt de soldaat in het veld de mogelijkheid zich te meten met de meest moderne tanks, net zoals David tegen Goliath, en dit zowel bij dag als bij nacht. Enkel de beste schutters mogen beginnen aan de vorming.” Die beste soldaten van vier eenheden van de Motorized Brigade vuren vandaag hun SPIKE missile, na de uitvoering van een tactische infiltratie. De dag voordien werd hun kennis van de schootspost en de procedures nog getest op een ‘indoor simulation’-systeem door onderrichters van het expertisecentrum van de zware bewapening van de Landcomponent. “Het uitstekende resultaat behaald door de verschillende schutters bewijst dat deze test overbodig is”, lacht luitenant James. “De onderrichters in de eenheden werden zeer goed opgeleid en geven hun kennis op uitmuntende wijze door aan de schutters.” Gezien de hoge kostprijs van de missiles, verloopt het grootste deel van het onderricht en de training op dit soort veelzijdige en levensechte simulatoren. Maar het vuren van een echte missile op een doelwit blijft toch de kers op de taart voor alle schutters. Intussen hebben de drie soldaten zich geïnstalleerd in de laatste dekking. In enkele seconden wordt de schootspost in elkaar gezet en wordt de missile erop gemonteerd. De eerste zonnestralen belichten de felle goudgele en rode herfstbladeren van het bos. Zachtjes wordt de identificatie van het doelwit over de radio bevestigd. De schutter werkt rustig de procedure af om de missile vertrekkensklaar te maken. De toestemming tot vuren wordt gegeven en met een druk op de knop en een kleine rookpluim verlaat de missile de schootspost. Het grootste deel van het traject stijgt de missile hoog de lucht in, om op het laatste moment in een duikvlucht naar beneden de vijandelijke tank op zijn zwakste plek bovenaan te treffen. De brigadecommandant ziet goedkeurend dat alle missiles hun doel treffen. Maar dat kan ook niet anders met het beste wapensysteem in handen van de beste soldaten.  Op deze manier wint David probleemloos van Goliath!

Spread the news
AdminBlog