Tropische training in Gabon: focus op de toekomstige speciale operaties

Gabon

FR

Van 6 November tot 16 December houdt het Special Operations Regiment een trainingsperiode in Gabon. Tijdens deze oefening ontplooien zo’n 800 militairen van Land-, Lucht- en Medische component naar het Afrikaanse land. Buitenlandse eenheden, met name elementen van het US Marines Corps en Gabonese Parachutisten, nemen ook deel aan de oefening teneinde expertise uit te wisselen in verschillende domeinen.

Focus op speciale operaties

Tijdens Tropical Storm 2019 trainen de bataljons ParaCommando en hun steunelementen op verschillende locaties in Gabon. Oefeningen vinden voornamelijk plaats in de hoofdstad Libreville en locaties in het binnenland zoals Lambarene, Ndjole, Mandilou en Mouila. De focus van de oefening ligt op het oefenen van speciale operaties tactieken, technieken en procedures en dit in de specifieke Afrikaanse klimatologische omstandigheden.

Oefenen in tropische omstandigheden biedt onze mensen de mogelijkheid om een unieke Afrikaanse ervaring op te doen, te werken in fysiek zware omstandigheden (hoge vochtigheid, hoge temperaturen).

Land-, Lucht-, Medische Component

Tijdens Tropical Storm 2019 trainen de eenheden van zowel Land-, Lucht- en Medische Component altijd samen.

De Luchtcomponent zorgt voor alle tactische inplaatstellingen en recuperaties van personeel en materieel via de lucht en dit met de C-130, en de helikopters van het type A-109 en NH-90.

De Medische Component ondersteunt de oefening met medische steun bij noodgevallen, maar traint ook specifiek in procedures voor medische zorgen in de tropische omgeving.

Internationaal

De oefening speelt zich reeds voor de derde keer (na eerdere edities in 2015 en 2017) af in zeer nauwe samenwerking met de burger- en militaire overheden in Gabon. Zo worden er tijdens de oefening Gabonese parachutisten opgeleid door Belgische instructeurs, waarna ze hun eerste sprongen uitvoeren vanuit Belgische C-130-vliegtuigen. Andere Gabonese militairen worden geïntegreerd in Belgische eenheden en nemen integraal deel aan de tactische oefeningen.

Onze informatieploegen zorgen ervoor dat de plaatselijke bevolking steeds tijdig op de hoogte gebracht wordt van wat er in hun omgeving zal gebeuren.

De Franse troepen werkzaam in Gabon ondersteunen de oefening op logistiek vlak door het ter beschikking stellen van hun installaties in Libreville. Bovendien omkaderen de Fransen de overlevingsoefeningen in het Tropische woud en de Gabonese mangroves vanuit hun “Centre d’aguerrissement outre-mer et étranger”.

Enkele cijfers :

  • +/- 800 Belgische militairen
  • 150 voertuigen (vrachtwagens, ambulances, aanhangwagens…)
  • Meer dan 100 containers met materiaal allerhande
  • 3 C-130-vliegtuigen
  • 3 A-109-helikopters
  • 2 NH90-helikopters
  • 13 Zodiac-boten
  • Gabon
Spread the news
AdminBlog

Leave a Reply