De Howitsers bereiden zich voor op VJTF 23

De Batterij 105 Houwitser van het Bataljon Artillerie zal worden ingezet binnen de VJTF 23  (Very High Readiness Joint Task Force) van de NAVO. 
Geen tijd om op de lauweren te rusten, de voorbereiding begint vandaag. 
Het is in dit kader dat sinds 26 april de artilleristen van deze batterij voor het eerst terug in contact zijn geweest met het terrein van Leopoldsburg.


Door gebruik te maken van de kampinstallaties konden ze zich herkwalificeren op schietvlak en dit zowel met individuele bewapening als deze op de voertuigen met ROSS (Remotely Operated Self-defenceStation)
Na een week op de Limburgse vlakten gingen ze naar Elsenborn om daar het kruit van hun kanon te laten spreken.
Na een test van defensieve tactische oefeningen (oa. snel een positie innemen) weerklinken sinds 2 dagen de kanonschoten weer op deze oefenvlakte.
Deze “Life Fire »- oefening (LFX) stelt de schietploegen in staat hun behendigheid en snelheid te verbeteren: enerzijds bij de uitvoering, anderzijds bij de uitvoering van hun vuursteunopdracht.
Het is de ganse keten die in zo’n oefening betrokken wordt: de kanonniers, het rekencentrum, het Combat Support Team (Munitie) maar ook de voorwaartse waarnemers.
Ook al zijn de kanonnen vanavond tot zwijgen gebracht, de manoeuvreperiode is nog niet voorbij. Op de agenda: navigatie-oefening, survival, maar ook het verplaatsen van de batterij in een aanvallende modus.

Spread the news
Lucas Velaerts